spegel, tjejI ett allt mer utseendefixerat samhälle är det allt fler människor som själva tycker att de är fula, och vill förändra sitt utseende på olika sätt. Men faktum är att det faktiskt är många människor som lider av en sjukdom som heter Dysmorfofobi – som är ett slags inbillad fulhet.

Idag är skönhetsingrepp allt vanligare, vilket skulle kunna vara ett resultat av bland annat Dysmorfofobi, ett tillstånd där tankar på sitt eget utseende hindrar vardagen, man inbillar sig helt enkelt att man är onormal och ful och vill förändra sig själv.

200 000 svenskar drabbade

Det är hela 200 000 svenskar som är drabbade av Dysmorfofobi, där timtals framför spegeln, oro kring utseende och ständigt kontrollerande av att allt ser okej ut förstör livet för många. Sjukdomen är vanlig, men tyvärr är den inte så känd i samhället som den borde vara. Många kan lida av Dysmorfofobi utan att vet om det. Det man ska hålla uppsikt över om man är orolig för att lida av det är flera saker. Bland annat är det inte ovanligt att man speglar sig tre till fem timmar per dag, i alla möjliga typer av blanka ytor. Många har svårt att komma iväg hemifrån på grund av att man fastnar framför spegeln länge. Andra är åt andra hållet, de undviker att kolla sig i spegeln på grund av att de inte gillar vad de ser. Men, det finns hjälp att få, bland annat finns en ny internetterapi som hjälpt många. Något som kanske borde implementeras i den svenska vården.

”I den nya behandlingen fick deltagarna lära sig mer om sjukdomen och öva på att sluta kontrollera sitt utseende, exempelvis genom att minska spegeltiden. De fick också medvetet utsätta sig för situationer som väcker utseendeångest”, skriver Expressen.