Det finns en tid när det var kontroversiellt med män som färgade håret. Inte punkare i första hand, utan maktens män. Bill Clinton anklagades för att färga håret grått, och Gerhard Schröder, som var förbundskansler i Tyskland, ryktades göra det omvända och färga sitt hår svart.

Bill Clinton på US Open 2013Det är fortfarande betydligt vanligare att kvinnor färgar håret än att män gör det, men det betyder inte alls att det är ovanligt med hårfärgning bland män. Enligt en undersökning som Henkel genomförde hade en av fem svenska män färgat håret hemma. Kanske är det David Beckham som har inspirerat fler till att våga prova. Det är dock sällan djärva hårfärger som lockar, utan de flesta färgar för att dölja gråa hår, eller för att förstärka sin naturliga hårfärg.

Hårfärg är bara en av flera skönhetsprodukter som män har fått upp ögonen för de senaste åren. Grooming, vilket är ett annat namn på produkter som vänder sig till män, är det segment som växer snabbast på marknaden, och det finns fortfarande en stor outnyttjad potential.