Borstar, svampar och buffrar som används till att applicera eller ta bort make-up blir efter en tid riktiga bakteriehärdar. Därför är det viktigt att rengöra dem. Med rengjorda borstar minskar risken för blemmor, finnar och ögoninflammation. Dessutom får man inte gamla pigment som hamnar på fel ställe.

Genom att rengöra sina sminkredskap, som borstar och svampar, förlänger man deras livslängd, minskar risken för hudirritationer, och kan lägga en bättre makeup eftersom borstarna är i bättre skick.

En gång varannan vecka bör man rengöra de redskap som man använder dagligen. Svampar ska dock helst tvättas en gång i veckan, eftersom de snabbare blir en miljö där bakterierna trivs. För att få en ren och jämn yta när man applicerar sminket bör borsten vara ren.

Hur ska man rengöra sina borstar? Det beror på vilket material de är gjorda av. Bareminerals har ett brush conditioning shampoo, som kan användas till borstar både av syntet och av naturmaterial. Till borstar av syntet kan man annars använda diskmedel, och till naturborstar går det att använda vanligt schampo och balsam.

Gör så härPuderborstar med puder i olika färger

Använd inte för mycket vatten när du rengör borsten, eftersom det kan lösa upp limmet och få de enskilda borsten att släppa. Massera in rengöringen i borsten med en mindre mängd vatten, och tillför successivt små mängder vatten till borsten känns ren. Pressa ut vatten ur den rengjorda borsten, men gnugga inte, och lägg den att torka på en ren frottéhandduk. Svampar kan rengöras på samma sätt som borstar, men om svampen är av bra kvalitet håller den för lite tuffare tag än en borste gör.

Har du inte tid att tvätta dina borstar och svampar? Man kan fräscha upp dem en gång i veckan, eller kanske rent av efter varje användning, med rengöringsspray som Bareminerals brush spray cleanser. Många av de här produkterna innehåller ingredienser med antibakteriell effekt, och det låter ju bra, men antibakteriella ämnen ökar antibiotikaresistensen, så försök hitta en produkt som inte utlovar någon bakteriedödande effekt. Vill man mest ha en fräsch känsla kan man skölja penslarna i en blandning av vatten och ättika efter att man använt dem, och låta dem torka ordentligt innan man ställer tillbaka dem i skåpet. Ställ inte borstar som inte har torkat ordentligt med stråna uppåt, eftersom det då kan samlas vatten i borsten som löser upp limmet.

Att köra dem i diskmaskinen är inte att rekommendera, men det finns en annan maskin som kan fungera bättre, eftersom den är mer skonsam. På Clas Ohlson och många andra liknande varuhus finns det ultraljudstvättar, som med hjälp av vatten och ljudvågor kan rengöra klockor, motordelar och troligen också svampar och sminkborstar. Men skippa rengöringsmedlet i ultraljudstvätten – det är tänkt för rengöring av motordelar – och räkna med att du ändå behöver rengöra borstarna för hand en gång i månaden. Då ska du använda dig av tipsen ovan.

Kvaliteten på olika sminkborstar varierar, och man får ofta vad man betalar för. Visst kan en borste eller pensel av bra kvalitet hålla en hel livstid, men man bör också vara beredd på att en del borstar och svampar till slut når ett tillstånd då de är bortom räddning. Och då är det bara att slänga.